-->

7.9.10

UPDATE! youtube as music player.



di request oleh kawan baik, EKYN. :)
---------------------------------------------------------------------

Aku bagi cara pendek je, nanti panjang2 takot ko tak paham pulak.

copy code bawah ni :

<object width="80" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/pIqt6hY0RGk&hl=en_US&fs=1?rel=0" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/pIqt6hY0RGk&hl=en_US&rel&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="80" height="25"></embed></object>

Sebelum edit code ni ko paste kat notepad dulu.
code warna merah tu ko tuka dengan code lagu yang ko suka.
ko pegi YOUTUBE, carik lagu apa apa yg ko suka,
macam lagu Lenggang mak Limah ni, pastu buat cmni :

*klik utk BESAR pny !*

Pastu, code yang ko dah copy kat address bar td,
paste-kan dekat code tulisan merah tau.

Okey, boleh ubah size dekat yg aku underline-kan ni :

<object width="80" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/<span style=">pIqt6hY0RGk&hl=en_US&fs=1?rel=0" /><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/%3Cspan%20style="></embed>pIqt6hY0RGk&hl=en_US&rel&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="80" height="25"></object>

Kalau ko tak nak autoplay, tuka &autoplay=0 dekat tulisan kaler ungu bold tu.
Pastu, ko pegi Dashboard >> Design >>
Page element >> Add gadget >> Html/Javascrpit
Paste-kan code tu kat situ, then save and preview. Siap!

nanti jadilah mcm ni :

p/s: banyak kaler-kaler pulak.
sory kyn ;p
kalau tak faham bagitau tau !
-------------------------------------------------------------

UPDATE!

*ada error lah. tak perasan. lagipon tutorial ni dah lame. heeee~*
Anyway, thanks to : Amira's, sebab bgtau mcm ni : "err , tak boleh la . *kalau ltk kat sidebar bole , dalam post tak bole .", then pegi check mmg tak boleh.Ada error.

the resolution is:
music player youtube ni menjadi kalau guna post editor yang lama
dan Youtube old embed code. Ape?? Tak paham? macam ini ye.


TEKAN:

untuk Old post editor.
pergi Dashboard >> Setting.
Buat macam gamba atas ni.
lepas tu..........


untuk Youtube old embed code.
pergi youtube.com, dan tengok
instruction dekat gamba.

<object width="150" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/wV9shy0P7-U?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/wV9shy0P7-U?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="150" height="25"></embed></object>
edit code width dengan height.
Tukar macam tulisan merah tu. pastu siap lah.

jadi macam ni:



Okeyy, boleh try lagi sekali ek amira's. Kalau tak jadi jugak, mesti tak bace Bismillah ni. Bace Bismillah, lepas tu buat lagi sampai jadi. Tak jadi jugak tak tau la.
GOODLUCK! =)

Untuk tukar ke post editor yang baru. just pergi setting. tukar ke "Updated editor (Recommended)" dan SAVE !

note: pada readers yg lain, kalau nak, sila buat.
COMMENT sini, kalau berjaya buat. ;)



UPDATE!
Code di atas dh tak boleh guna. sory :(

21 orang doa saya kawen cepat. =p :

Anip™ said... Reply To This Comment

xpena tahu pon care buat nie...huh!

Nadd said... Reply To This Comment

@Anip™
errkk? tak tahu ke?
igt tau dh. hee~
sila buat ek. ;p

afeena syaheera :) said... Reply To This Comment

taleh pom ~!
:(

amalia said... Reply To This Comment

cane ni , ta boleh pun :(

Nadd said... Reply To This Comment

@afeena syaheera :)
erkk? taleh?
nadd buat bole je.
cuba tgk code tu btol2.
ne taw terdelete ape2 ke?

Nadd said... Reply To This Comment

@amalia
ta bley jugak?
hmm. peliknya.
nadd buat jd.

Yanie J said... Reply To This Comment

nadd tringat zaman myspace dlu...sbuk tnye olang cmne autoplay youtube hihihi;p

btw, nice tutorial ;D

Nadd said... Reply To This Comment

@Yanie J
haha. same! same!
kecoh nak u-tube player. hehehe.

btw, thx ek yanie. :)

:: bubu :: said... Reply To This Comment

x auto ke?

Nadd said... Reply To This Comment

@:: bubu ::
nak auto just tuka dkt;
&autoplay=1

Nurujunior said... Reply To This Comment

oh. wow. sgt berguna.

Nadd said... Reply To This Comment

@Nurujunior
hee~
bgs la. :)

Nur ɐʇɥıɹɐɥ said... Reply To This Comment

nadd!!!!!!!!!!! jadi ler..syukran sgt.

Nadd said... Reply To This Comment

@Nur ɐʇɥıɹɐɥ
haaaa!
bagosla.
sile cuba tutorial lain pulak.
heee~ ;p

Una Siwon 아내의 애인 said... Reply To This Comment

akk ley x nk share tuto nie kat blog una.. ??

Una Siwon 아내의 애인 said... Reply To This Comment

akk ley x una nk share tuto nie kat blog una ??

Nadd said... Reply To This Comment

@Una Siwon 아내의 애인
hai una.
boley je.
credit to me key?
hahahaha.. ;p

myraBIBOT :) said... Reply To This Comment

0keis dh jdy ,. tengs byk byk .! :)

Nadd said... Reply To This Comment

@myraBIBOT :)
same same. :)

amira's said... Reply To This Comment

err , tak boleh la . *kalau ltk kat sidebar bole , dalam post tak bole .

Nadd said... Reply To This Comment

@amira's
problem fix. try lg okey. :)
thxx inform ye. :)