-->

3.10.10

Kotak Oren comel atau blockquote.

Assalamualaikum and Hai.

First of all mau cakap, Apa Khabar kawan kawan blogger yg comil² dan hensem²?
Macam mane cuti hujung minggu? 
ohh.. dua hari tak hapdet blog. hek hek
bukan malas, tapi tak rajin. ;p

Okeyy, hari ni nak buat tutorial lagi.
Bukan nak berlagak ke apa. Orang mintak tolong.
Tak salahkan kita ajarkan. Dapat pahala. auuww~

 amoi yg gojess bertanya.

okey, kotak² oren tu di panggil blockquote.
macam ni. yang korang tengah tengok ni.
here goes the tutorial. :D


macam biasa pergi,
  • Dashboard > Layout/Design > Edit HTML 
  • (BACKUP TEMPLATE dulu, nanti tak jadi nanges tak berlagu pulak.)
  • Tekan CTRL+F dan cari kod bawah ni :
.post blockquote {
ATAU
blockquote
pastu akan jumpa code ala ala macam ni :
.post blockquote {
margin:1em 20px;
}

hightlight je semua code tu, gantikan dengan code ni :
.post blockquote {
background: #FFB380;
-moz-border-radius-topright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
padding: 6px;
Border: 3px solid #e06666;
margin:1em 20px;
}

okeyy, ada penerangan sikit,
.post blockquote {
background: #FFB380; (ini background color,ubah color lain SINI.)
 
-moz-border-radius-topright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
(ini bentuk border, hanya yang guna mozilla saje berfungsi. Tak caye? cuba view blog ni guna mozilla.)

 
padding: 6px; (tak payah usik.)


Border: 3px solid #e06666; (ini ketebalan dan garisan border.)
- tebal/nipis border boleh ubah di 3px. sila buat eksperimen sendiri.
- garisan border boleh ubah di solid.
ini contoh :
solid,garisan lurus.  ___________
dotted,garisan titik².  ................
dashed, garisan putus².  _ _ _ _ _ _ _


ada lagi: double, groove, ridge, outset, inset : buat eksperimen sendiri. ;p
 
margin:1em 20px; (tak payah usik)
}

dah puas hati, save saje.

macam mane nak guna?
pergi create New post, tulis saje ape ape
hightlightkan dan tekan 

ini contoh.

-Kalau tak jumpa code:
.post blockquote {
ATAU
blockquote
 Sila Ctrl + f, dan cari ]]></b:skin>

copy je code yang dah di beri dan paste sebelom  ]]></b:skin>

 Itu saje. 

p/s: Banyak gila blockquote kat entry ni. haha
Waktu korang korang baca entry ni, 
nadd sedang di ulit mimpi basah indah.
 Gua tak sihat lah.
DEMAM. :'( tsk tsk


TAMBAHAN.
Disebabkan ade budak budak comel yg manja bawah ni tanya,
so nak update sikit, :D

blockquote dengan background, just tambah :
background-image:url (Image URL);



macam ni :

 .post blockquote {
background-image:url (Image URL);

-moz-border-radius-topright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
padding: 6px;
Border: 3px solid #e06666;
margin:1em 20px;
}
so, sini ade beberapa background comel kot?
copy je code tu. :)







http://i465.photobucket.com/albums/rr19/karrinaxsmile/Background%20music/wall_grey.gif


http://i234.photobucket.com/albums/ee284/ohbaby3425/patterns.jpg


http://dl3.glitter-graphics.net/pub/2725/2725413buoul6giov.gif


http://dl9.glitter-graphics.net/pub/2728/2728019krp8i2239s.jpg


http://dl6.glitter-graphics.net/pub/606/606506ynkjl9iq9c.gif


http://dl2.glitter-graphics.net/pub/2731/2731612wdjmgdstyl.jpg



for more kawaii background pergi sini dan sini juga. :)


UPDATE FOR TEMPLATE DESIGNER.


  1. pergi dashboard >> klik design >> klik Template designer.
  2. cari :
  3. pastu copy code yg dah bagi kt ats tu,then cari "Add CSS" pastekan kat situ. (tengok gamba)


SIAP! untuk template designer ni tak sure boley letak background ke tak. boleh test sendiri. =)
okey, Bai <3

28 orang doa saya kawen cepat. =p :

jeera said... Reply To This Comment

akak nie kongsi ilmu lagi laa.. hehehe :DD

Nadd said... Reply To This Comment

@jeera
hee~
tak baik kedekut ilmu kan.
ape salahnya ajar org. :)

Nurujunior said... Reply To This Comment

akak!
kalau xnak letak color, tapi nak letak background bole tak?

ade tak contoh background kawaii?
hehh. sory tnya byk pulak. ;p

Nurujunior said... Reply To This Comment

akak!
kalau xnak letak color, tapi nak letak background bole tak?

ade tak contoh background kawaii?
hehh. sory tnya byk pulak. ;p

Nurujunior said... Reply To This Comment

akak!
kalau xnak letak color, tapi nak letak background bole tak?

ade tak contoh background kawaii?
hehh. sory tnya byk pulak. ;p

ina said... Reply To This Comment

comel ni.
thx kak.
kalau letak bakground boleh?

Nadd said... Reply To This Comment

@Nurujunior
bole je. :)

Nadd said... Reply To This Comment

@ina
boleh syg syg ku. :)

Yanie J said... Reply To This Comment

baiklah cikgu nadd...nt yanie try test wat ye ;p

Nurujunior said... Reply To This Comment

awww~
so nice lah u akak.
thxx! ;p

Nadd said... Reply To This Comment

@Yanie J
eh? eh?
yanie bkn da taw buat ke?
hehehehe. ;p

Nadd said... Reply To This Comment

@Nurujunior
u're welcome dear. :)

Bit Zamri said... Reply To This Comment

ahahha kantoi mimpi basah...
nak buat jugekss! ihihihi~ tQ...

Bit Zamri said... Reply To This Comment

ahahha kantoi mimpi basah...
nak buat jugekss! ihihihi~ tQ...

Myra said... Reply To This Comment

kan kena pergi Dashboard > Layout > Edit HTML

tpi myra punye , dia tk tulis layout , dia tulis design , same kea ?

Nadd said... Reply To This Comment

@Bit Zamri
haha.
nampak aje yg "basah" tu. ;p

okeyy, sila buat sekarang. hahaha.

Nadd said... Reply To This Comment

@Myra
haaa.. same same.
klik lah design tu. :)

Myra said... Reply To This Comment

huh ok , tengs lgi satu yg ctrl+f larh ctrl+c tuh ape ? hehe .
bdax bru belaja .

PinQib said... Reply To This Comment

baguih gak yer.. tips. nak tanya.. mana nak donload potosop?


Jum Singgah yer
Latest entry di:

Anak kucing comel takda bapak
Tuorial tambah koleksi fonts
Maksud sebenar iklan raya Tv3

Nadd said... Reply To This Comment

@Myra
ctrl + f tu untuk find/cari.
ctrl + c tu utk copy,kalau xnak tekan ctrl+ c,right click cari "copy".

nak taw lagi refer SINI :)

Nadd said... Reply To This Comment

@PinQib
hehe.
donlod potosop kat SINI

ini fotoshop CS5 tau.
selamat berfotoshop! ^_~

lassiegewdix said... Reply To This Comment

demam ke syg ?
take a good rest k .
get well :)

Nadd said... Reply To This Comment

@lassiegewdix
yepp!
demam lorh.
dah rest dah.
dah oke sikit. :)
thxx dear. :)))

iena said... Reply To This Comment

ermm . tk jdik lg ;(

Nadd said... Reply To This Comment

@iena
erk?
np xjadik?
cube lg ek.
cek code betol2. :)

fatin nabillah :) said... Reply To This Comment

wuuaaaaaa :'(
tak jadi lahhh .
cena nehh . tak try banyak kali tp still tak jd .

Nadd said... Reply To This Comment

@fatin nabillah :)

cube try lg.
kalau tak boley, try yg untuk template designer. (kalau pakai temp designer lah).

ain nur salehan said... Reply To This Comment

hii nad mcm mne ah nak tuka template mcm nadd lawa la !!!! geram jea !!